Cappella Junior: kinderkoor Enschede

Musiceren van binnenuit:  leren zingen volgens het Kodály concept

Jonge mensen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar zelfstandig leren musiceren, dat is de missie van Kinderkoor Enschede. Dat doen we volgens het Kodály-concept: door middel van liedjes en ritme- en zangspelletjes leren we de kinderen samen vocaal musiceren, solfège (het trainen van het gehoor) en noten lezen. Daarnaast krijgen alle kinderen vanaf de eerste les de kans om solo te zingen. Eerst in de veilige omgeving van de lesruimte met de eigen koorklasgenootjes en later tijdens de halfjaarlijkse presentatie voor de ouders en andere familieleden en/of vrienden en bekenden. Het Concertkoor werkt een aantal keren per jaar mee aan concerten samen met andere koren.

Waar worden de lessen gegeven?

De muzieklessen vinden plaats in het Prismare Muziekatelier kaart.
Prismare is het kloppend hart van Roombeek en bevindt zich op een steenworp afstand van het centrum van Enschede. Parkeren is er geen probleem en ouders/begeleiders kunnen tijdens de les wachten in de gezellige entreehal. Er is WiFi en koffie/thee aanwezig. Daarnaast is er een bibliotheek voor kinderen.

Kinderkoor Enschede

Groep A: dinsdagmiddag 15.00-15.45 uur
Docente: Jeanet Bosch
Kinderen vanaf 4 jaar leren aan de hand van een thema passend in de tijd van het jaar, veel liedjes en  liedspelletjes. De kinderen worden intensief betrokken bij de les en er wordt al een beginnetje gemaakt met improviseren. Er wordt ook gedanst en getekend op klassieke muziek. 
Er wordt veel gebruik gemaakt van knuffeldieren, slaginstrumentjes uit de keuken (pannen, dozen, lepels, eetstokjes). Door herhaling maken de kinderen zich de muziek eigen en leren ze de allereerste beginselen van muziek. 

Groep B: Dinsdagmiddag 15.45-16.30 uur.
Docente: Joëlle Hibbel
Kinderen vanaf 6 jaar die kunnen lezen (of dit aan het leren zijn op school) leren spelenderwijs het verschil tussen puls en ritme, verschil in toonhoogte, handgebaren en bodypercussie.
In deze groep wordt stapsgewijs  toegewerkt naar solmiseren in do- en la-octaaf en krijgen muziek lezen en noteren gaandeweg een belangrijkere rol.

Groep C: Dinsdagmiddag 15.45-16.30 uur.
Docente: Jeanet Bosch
Instroom vanaf 8 jaar, voor kinderen die al redelijk kunnen solmiseren (in elk geval drm sl d‘) en de basis van ritmetaal beheersen (ta-tadi-takadimi). In deze groep is het formele notenschrift de basis voor het solmiseren en wordt gericht toegewerkt naar van blad zingen.
Ontwikkeling van het gehoor, van noten zingen, luisteren naar muziek en er bewegingen bij verzinnen. Vormschema’s ontdekken. Canons zingen. Bodypercussie en choreografie. 

Concertkoor: Dinsdagmiddag 16.30-17.30 uur. 
Docente: Jeanet Bosch
Instroom voor gevorderde en getalenteerde leerlingen vanaf 8 jaar. Deze les wordt vooral gewerkt aan nieuw repertoire dat uitgevoerd wordt tijdens concerten. Stemvorming is een belangrijk onderdeel van de talentklas. Deelname aan een aantal terugkerende concerten: het herdenkingsconcert op 4 mei en het kerstconcert.

Groep D: Dinsdagmiddag 17.45-18.30 uur.
Docente: Jeanet Bosch
Kinderen van 12+ jaar. In deze les werken we verder aan de ontwikkeling van het gehoor (solfege), improvisatie, van blad zingen, herkennen van ritmefiguren, melodieën etc. We maken in deze les een begin met het componeren van onze eigen muziek. Ook leren we ingewikkelde bewegingspatronen te bedenken op de structuur van de muziek.  

Kosten

Kosten worden per halfjaar aangegeven, in overleg kan in maandelijkse termijnen worden betaald.

De contributie voor het eerste kind per gezin bedraagt voor:

Groep A, B en C: €130 per halfjaar, het tweede kind en derde kind betaalt €65*)

Combinatie Groep B of C met Concertkoor : €150 per halfjaar, het tweede en derde kind betaalt €75*) 

*) Het kortingstarief voor het 2e kind en 3e kind richt zich naar het hoogste bedrag.
Voorbeeld 1: zusje zit in groep C en broertje in groep A. Het totaalbedrag wordt dan €130 (groep C) plus de helft daarvan (€65) is €195 per halfjaar. 
Voorbeeld 2: zusje zit in groep C en broertje en zusje in groep A en B. Het totaalbedrag wordt dan €130 plus 2x de helft is €260.

Meezingen?

Jongens en meisjes van 4 t/m 16 jaar kunnen zich aanmelden voor Cappella Enschede Junior! Wil jij ook meezingen? Of weet je wel iemand in je omgeving die dat heel leuk zou vinden? Aarzel dan vooral niet een berichtje te sturen naar info@cappellaenschede.nl Je krijgt dan zo snel mogelijk bericht terug.

Optreden

Cappella Junior Talent neemt zo’n 4 keer per jaar deel aan concerten, meestal samen met andere koren. Ook de groepen A t/m D presenteren zich twee keer per jaar tijdens de kerst- en zomerpresentatie.
Houd voor bijzonderheden de agenda of facebook in de gaten.
Vanaf het eerste jaar is Cappella Junior betrokken bij het herdenkingsconcert op 4 mei. Cappella Enschede zingt dan het  requiem van G. Fauré. De requiemdelen worden afgewisseld met dagboekfragmenten van Anne Frank of Etty Hillesum. Luister hier naar de opname van 2016.