Cappella Junior!

_MG_7909

muziekspel met cups

Kodály concept
De missie van Cappella Junior is jonge mensen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar zelfstandig te leren musiceren. Dat doen we volgens het Kodály-concept: door middel van liedjes en ritme- en zangspelletjes leren we de kinderen samen musiceren, solfège en noten lezen. Het repertoire bestaat uit koormuziek van over de hele wereld en er wordt gewerkt aan meerstemmige zang.

Koorschool
Na de zomervakantie start alweer de 3e groep! Het rooster zal er dan zo uit gaan zien:
Klas 1: Woensdagmiddag na schooltijd, precieze tijd nog niet bekend. Deze groep begint, bij voldoende deelname, in september 2017 (na de zomervakantie) Kinderen van 4 t/m 6 jaar.
Klas 2: Dinsdagmiddag 15.15-16.00 uur. Kinderen van 6 t/m 8 jaar. In deze groep beginnen we met noten- en ritmelezen met behulp van liedjes en spelletjes. Ook wordt er een begin met meerstemmig zingen gemaakt zoals eenvoudige canons.
Klas 3: Dinsdagmiddag 16.00-17.00 uur. Kinderen van 9 tot 13 jaar. Kinderen kunnen al noten lezen en er wordt verder gewerkt aan meerstemmig zingen.

Waar worden de lessen gegeven?
De repetities zijn op dinsdagmiddag (klas 2 en 3) en op woensdagmiddag (klas 1) in De Wonne, Noorderhagen 25 Enschede.
Kosten
De contributie voor het eerste kind per gezin bedraagt
voor klas 1 en 2: €125 per jaar, het tweede kind betaalt €62,50 en het derde kind betaalt niets. Kinderen die al zangles bij Jeanet volgen zijn van deze bijdrage vrijgesteld.
voor klas 3: €150 per jaar, het tweede kind betaalt €75 en het derde kind betaalt niets. Kinderen die al zangles bij Jeanet volgen zijn van deze bijdrage vrijgesteld.

Meezingen?
Jongens en meisjes van 4 t/m 16 jaar kunnen zich aanmelden voor Cappella Enschede Junior! Wil jij ook meezingen? Of weet je wel iemand in je omgeving die dat heel leuk zou vinden? Aarzel dan vooral niet een berichtje te sturen naar info@cappellaenschede.nl Je krijgt dan zo snel mogelijk bericht terug.

Audities
Omdat we streven naar een hoog niveau, zal iedere aspirantzanger gevraagd worden een auditie te doen. Er zal daarbij gelet worden op motivatie, muzikaliteit (nazingen, naklappen) en zuiverheid.

DSC_7119Kerstconcerten Enschede en Delden
Ieder jaar is er een kerstconcert met een heel aantal koren: het meerkorenkerstconcert. Afgelopen jaar heeft ook Cappella Junior hieraan deelgenomen. Stille liedjes hebben we gezongen, maar ook vrolijke en zelfs een driestemmig liedje: Carol of the Bells. Samen met alle andere koren zongen we de klokkencanon en Twinkle twinkle, little star. Luister hier naar Gabriel’s greeting.

Jiddische liederen tijdens Nationale Dodenherdenking 4 mei
Ieder jaar voert Cappella Enschede het requiem van G. Fauré uit op 4 mei. De requiemdelen worden afgewisseld met dagboekfragmenten van Anne Frank of Etty Hillesum. Dit jaar zal Cappella EnschedeJunior! weer een bijgedrage leveren aan de herdenking met 3 prachtige, ontroerende Jiddische liederen. Luister hier naar de opname van 2016.

 

Inspiratie en achtergrond
Wilma ten Wolde (Vocaal Talent Nederland), Inge Marstal (Royal Danish Academy of Music) Lucinda Geoghegan en László Norbert Nemes (Liszt Ferenc Academy of Music) hebben mij de weg gewezen naar een volwassen manier om met kinderen vocaal tJeanet Bosche musiceren. Zij maken gebruik van de Kodálymethode, solmisatie in combinatie met handgebaren (Curwen), dans- en ritmespelletjes etc. Omdat de kinderen  bezig zijn zingend te leren en lerend te zingen, heerst er steeds een rustige en gedisciplineerde sfeer. De bedoeling is dat kinderen gezond leren zingen en bovendien leren noten lezen (van blad zingen).
In iedere les komen een aantal dingen aan bod: ritme (naklappen, ritmekaarten erbij vinden, noteren), melodie (nazingen, solmiseren, met handgebaren, notatie), dansen (de beat lopen, bodyrythm en tegelijkertijd melodie zingen) en frasering (teken na iedere adem een lijn in de lucht als je zingt). Het werkt als een tierelier, kinderen leren spelenderwijs over toonfunctie, puls, ritme, maten en frasering.