Cappella Junior: kinderkoor Enschede

Musiceren van binnenuit:  leren zingen volgens het Kodály concept

Jonge mensen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar zelfstandig leren musiceren, dat is de missie van Kinderkoor Enschede. Dat doe ik volgens het Kodály-concept: door middel van liedjes en ritme- en zangspelletjes leer ik de kinderen samen vocaal musiceren, solfège (het trainen van het gehoor) en noten lezen. Daarnaast krijgen alle kinderen vanaf de eerste les de kans om solo te zingen. Eerst in de veilige omgeving van de lesruimte met de eigen koorklasgenootjes en later tijdens de halfjaarlijkse presentatie voor de ouders en andere familieleden en/of vrienden en bekenden. Talentklas werkt een aantal keren per jaar mee aan concerten samen met andere koren.

 

Waar worden de lessen gegeven?

Gedurende de Coronatijd zijn de lessen verplaatst naar de meditatieruimte van Het Kompas, Lijsterstraat 11 Enschede.  kaart

De muzieklessen worden gegeven in het hart van Muziekstad Enschede, met als naaste buren het Muziekkwartier en het Conservatorium. Ouders/verzorgers kunnen in een naastgelegen ruimte wachten of even de stad ingaan.

Wij zijn erg blij met de gastvrijheid van De Wonne. Het voormalige klooster dat nu dienst doet als woongemeenschap, beschikt over prachtige ruimtes die graag door Enschedese kamerkoren worden gehuurd als repetitieruimte.

De meditatieruimte is buitengewoon geschikt om muziekles te geven aan kinderen: ze ademt stilte en concentratie uit en dat heeft een rustgevend effect op kinderen, een perfecte sfeer om in te leren.


Kinderkoor Enschede

Klas 1: Woensdagmiddag 16.30-17.00 uur (ONLINE)

Kinderen van 3 – 5 jaar. Tijdens het zingen van liedjes de puls leren tikken, klappen, lopen. Liedspelletjes met veel dieren. Luisteren naar muziek en erop bewegen (dans, percussie met je handen, eetstokjes, schoenen, bekers) of kleuren. 

Klas 2: Dinsdagmiddag 15.00-15.40 uur.

Kinderen van 6 – 8 jaar. Kinderen leren spelenderwijs het verschil tussen puls en ritme, verschil in toonhoogte, handgebaren en bodypercussie. In mooie zinnen zingen (fraseren). Solo zingen op de ‘zangstoel’. Eenvoudige canons en meerstemmige liedjes zingen. 

Klas 3: Dinsdagmiddag 15.45-16.25 uur.

Kinderen van 9 – 11 jaar. Ontwikkeling van het gehoor, van noten zingen, luisteren naar muziek en er bewegingen bij verzinnen. Vormschema’s ontdekken. Canons zingen.

Talentkoor: Dinsdagmiddag 16.30-17.15 uur. 

Voor gevorderde en getalenteerde leerlingen vanaf 8 jaar. Deze les wordt vooral gewerkt aan nieuw repertoire dat uitgevoerd wordt tijdens concerten. Stemvorming is een belangrijk onderdeel van de talentklas.

Klas 4: Dinsdagmiddag 17.30-18.15 uur.

Kinderen van 12 – 14 jaar. In deze les werken we verder aan de ontwikkeling van het gehoor (solfege), improvisatie, van blad zingen, herkennen van ritmefiguren, melodieën etc.


Kosten

Kosten worden per halfjaar aangegeven, in overleg kan in maandelijkse termijnen worden betaald.

De contributie voor het eerste kind per gezin bedraagt voor:

klas 1: €75 per halfjaar, het tweede kind betaalt €37,50*) en het derde kind betaalt niets.

klas 2, 3 en 4: €100 per halfjaar, het tweede kind betaalt €50*) en het derde kind betaalt niets.

Combinatie klas 3 of 4 met Talentkoor: €120 per halfjaar, het tweede kind betaalt €60*) en het derde kind betaalt niets.

*) Het kortingstarief voor het 2e kind richt zich naar het hoogste bedrag. Voorbeeld: zusje zit in klas 3 en broertje in klas 1. Het totaalbedrag wordt dan €100 (klas 3) plus de helft daarvan (€50) is €150 per halfjaar.


Meezingen?

Jongens en meisjes van 3 t/m 16 jaar kunnen zich aanmelden voor Cappella Enschede Junior! Wil jij ook meezingen? Of weet je wel iemand in je omgeving die dat heel leuk zou vinden? Aarzel dan vooral niet een berichtje te sturen naar info@cappellaenschede.nl Je krijgt dan zo snel mogelijk bericht terug.


Optreden

Cappella Junior Talent neemt zo’n 4 keer per jaar deel aan concerten, meestal samen met andere koren. Ook de klassen 1 t/m 4 presenteren zich twee keer per jaar tijdens de kerst- en zomerpresentatie.
Houd voor bijzonderheden de agenda of facebook in de gaten.
Vanaf het eerste jaar is Cappella Junior betrokken bij het herdenkingsconcert op 4 mei. Cappella Enschede zingt dan het  requiem van G. Fauré. De requiemdelen worden afgewisseld met dagboekfragmenten van Anne Frank of Etty Hillesum. Luister hier naar de opname van 2016.


Wishful ME en Jolly Music 

Gelukkig wordt steeds meer het belang van goed muziekonderwijs aan kinderen (h)erkend en zijn veel mensen, afkomstig uit het onderwijs of de muziekwereld, gepassioneerd bezig om de methode van Kódaly nieuw leven in te blazen. In Nederland werken de 5 zangeressen van Wishful Singing samen met de bekende pianist Bert van den Brink aan een leerlijn voor de basisscholen. Zij maken gebruik van bekende Nederlandse liedjes en steken die op een bijzonder creatieve manier in een vrolijk nieuw jasje.

In Engeland heeft Cyrilla Rowsell, o.a. docente aan de Guildhall School for Music, samen met David Vinden, een methode gebaseerd op Kódaly ontwikkeld. Deze is in 4 delen uitgegeven onder de naam Jolly Music.

Van beide methodes maak ik in mijn koorschool dankbaar gebruik, pas ze aan mijn eigen praktijk aan en na een halfjaar hiermee gewerkt te hebben, kan ik uit de grond van mijn hart zeggen dat het fantastisch werkt. De kinderen leren rustig, grondig en met veel plezier verschil tussen puls en ritme. Hoeveel pulsen er in de maat zitten. Wat is hoog en wat is laag? Stiekem werk ik aan hun houding: sommige kinderen zakken erg door hun rug en door ze alleen te laten zingen (alleen vrijwillig!) kan ik dat rustig en consequent bijsturen. Na een halfjaar zie je het resultaat van gestaag werken: een goede houding ziet er mooi uit en geeft een heel andere uitstraling. Het gevoel van eigenwaarde is gegroeid.